Bornholms Madkulturhus

Hvad skal I opleve?

Smag på maden: Varighed 2 timer
Hvad smager man med? Hvad består smagen af? Hvad er smagsløg? Hvad kan smagsløg opfange? Hvad har ellers betydning for hvordan maden smager og opleves?
Der findes fem grundsmage; sødt, salt, surt, bittert og umami. Det siges, at alle fem grundsmage er repræsenteret i det perfekte måltid, og derfor er viden om og erfaring med smagene en vigtig del af madlavningen. I det levende laboratorium i Gaardens køkken skal vi undersøger og eksperimenterer med smag.
Vi skal se på forskellige fødevarer i en lidt utraditionel udformning og sætte ord på, hvad sanserne betyder for oplevelsen af smag. Helt teknisk skal vi finde ud af, hvad det vil sige at smage.
Vi skal genkende smage, analysere grundsmagene og vi skal finde balancen; hvornår smager det godt?
Læringsmål:
Madkundskab 4./5./6./7. klassetrin
Grundsmage, konsistens og aroma. Sanselighed. Tilsmagning og krydring. Æstetik, indtryk og udtryk.

Madmod eller klog på kål: Varighed 2 timer
Det er møghamrende sundt. Men hvordan smager det? Få mod på at smage. Få mod på at eksperimentere med årstidens grønsager.
I Gaardens køkken arbejder vi eksperimenterende i madlaboratoriet; vi undersøger og analyserer smag, struktur, udseende når vi bearbejder råvarerne på forskellige måder. Vi skal snitte, skrælle, rive hakke, koge og stege.
Vi skal afprøve de fem grundsmage: surt, sødt, salt, stærkt og umami på forskellige af årstidens grøntsager og finde balancen: hvornår smager det godt? Måske skaber vi en ny livret.
Vi skal høre en historie om kål: Hvad har Christian d. 2. med hvidkål at gøre? Og én om rabarber: Hvorfor har Bjarne 60 forskellige rabarbersorter? Vi skal på opdagelse i Gaardens køkkenhaver. Vi skal både være inde og ude.
Læringsmål:
Madkundskab 4./5./6./7. klassetrin
Grundsmage, konsistens og aroma. Grundmetoder og teknikker. Tids- og stedbestemt mad- og måltidskultur.

Kan den spises? Varighed 3 timer
Er det helt vildt sejt at gå hjem og lave verdens bedste pesto af ukrudt? Ja, det er det.
Mange af de urter, planter og rødder, vi går rundt på i naturen kan bruges. Og de har også tidligere været brugt som ressourcer i køkkenet. Fouragering i felten hedder det, når vi går ud i naturen og samler mad.
Vi skal gå en tur med naturvejlederen og når vi er derude, kommer der også en meget spændende (røver)historie og en ligeså spændende biologihistorie. Tilbage i Gaardens køkken ser vi på det indsamlede og smager på det. Vi skal både være inde og ude. Afhængigt af årstiden vil der være vekslende diversitet i arterne og det er ikke altid man kan garantere udbuddet i naturen. Men så fortæller vi lidt om det der ikke er der den dag.
Læringsmål:
Madkundskab 4./5./6./7. klassetrin
Smag og anvendelse. Grundsmage, konsistens og aroma.
Biologi: Biodiversitet.

Pris pr. klasse er kr. 1.200,00 – Madkulturhuset ligger i Gudhjem i forbindelse med Landbrugsmuseet Melstedgaard. (Der er ikke moms i dette beløb)

Hvad indeholder prisen ikke: Eventuel bustransport til Gudhjem.
* Bustransport fra Hasle til Gudhjem tur/retur: 84 kr. pr. person
* Bustransport fra Allinge til Guhjem tur/retur: 84 kr. pr. person
* Ovenstående beløb er inklusive 25% moms