Bustur - Middelalder og rundkirke

Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne

Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum

På udkigspunktet "Bokul" har du en flot udsigt over Gudhjem

På udkigspunktet "Bokul" har du en flot udsigt over Gudhjem

Helligdomsklipperne er et smukt klippeparti ved Rø. Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde, som man mente havde sit udløb i havet netop her. Middelalderen opsøgte bornholmerne den hellige kilde på sankthansaften, da de dengang troede, at kilden havde helbredende kræfter.  I 1900-tallet valfartede danske og udenlandske landskabsmalere til området for at male den skønne klippekyst ved Helligdomsklipperne. Helligdomsklipperne rummer også to grotter, kendt som "Den Våde Ovn" og "Den Tørre Ovn". Prøv at gå helt ned til grotterne ved kysten… hold godt øje med grotteedderkopperne, Danmarks største edderkoppeart!

Ved Helligdomsklipperne ligger Bornholms Kunstmuseum, som byder på lokalankret kunst og kunsthåndværk, og blandt andet et fyldigt indtryk af modernismens gennembrud i kunsten. Her er den bornholmske og danske kunsthistorie rigt repræsenteret. På Bornholms Kunstmuseum har man i den moderne arkitektur fået inkorporeret den gamle hellige kilde, som nu flyder gennem hele museet som vandkunst. Museumsbygningen er opført i 1993, og regnes for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur.  I starten af 1900-tallet valfartede den danske malerelite til Bornholm for at portrættere det smukke landskab - og ikke mindst det specielle lys over havet. 

Gudhjem er en af Danmarks mest specielle byer, og Danmarks eneste bjergby. Gå en tur rundt i de snoede gader, og oplev den hyggelige stemning i byen. Tag en rask gåtur op til udkigspunktet Bokul, hvor I kan nyde jeres madpakker med en skøn udsigt udover Gudhjem. Byen er bygget op ad en stejl klippeskrænt, og i mange af byens haver findes sydlandske frugter som figen og morbærtræer. På et aftalt tidspunkt vil I blive hentet af jeres bus i Gudhjem, hvorefter I kører til Østerlars Rundkirke.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse med middelalderens korstog og tempelridderne.

Kampen om magten, formidlingsdelen starter ved Østerlars Rundkirke og afsluttes på stormandsgården på Bornholms Middelaldercenter. Årene 1250-1400 var en urolig tid i Danmark og på Bornholm. Der var kampe om magten mellem konge, kirke og stormænd, endda kongeslægten og stormænd imellem. Landet var hærget af borgerkrige, pest og efterfølgende hungersnød. Med en utrolig feberredning fik Valdemar Atterdag Danmark på fode igen, da han kom på tronen i 1340. Ved hans død i 1375 overtog hans datter Margrethe 1. et sundt og stærkt rige, som hun, frem til sin død i 1412, gjorde endnu stærkere.

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 08:30. Ca. kl. 12.00 bliver I sat af ved Middelaldercenteret, og hentes igen kl. 15.30. Turen afsluttes på lejrskolestedet kl. 16:00. Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. (OBS! Det er ikke muligt at nå ind på Bornholms Kunstmuseum på denne tur, men I går forbi den smukke bygning på vej ned til Helligdomsklipperne).

Hvad er prisen for turen: 215 kr. pr. pers. (heraf udgør moms kr. 24).

Hvad indeholder prisen: 7½ timers oplevelser med bus, hvor entre til Østerlars Rundkirke, samt entre og guide på Bornholms Middelaldercenter er inkluderet. 

Middelaldercenteret formidler middelalderen på en levende måde

Middelaldercenteret formidler middelalderen på en levende måde

Østerlars Rundkirke

Østerlars Rundkirke

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter