Bustur - Middelalder & Rundkirke

Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne

Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum

Gudhjem

Gudhjem

Østerlars Rundkirke

Østerlars Rundkirke

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter

Helligdomsklipperne er det smukke klippeparti ved Rø. For årtusinder siden havde en hellig kilde sit udløb her. Kilden skulle efter sigende have haft en helbredende effekt og tiltrak mennesker fra hele Europa. Prøv at gå helt ned til grotterne ved kysten… hold godt øje med grotteedderkopperne, Danmarks største edderkoppeart!

Ved Helligdomsklipperne ligger Bornholms Kunstmuseum i et af Danmarks flotteste og mest spektakulære landskaber. Museumsbygningen er opført i 1993 og regnes for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur. Her er den Bornholmske og danske kunsthistorie rigt repræsenteret. I starten af 1900-tallet valfartede den danske malerelite til Bornholm for at portrættere det smukke landskab - og ikke mindst det specielle lys over havet. Herfra kører vi videre til Gudhjem.

Gudhjem er en af Danmarks mest specielle byer. Byen er bygget op ad en stejl klippeskrænt, og i mange af byens haver findes sydlandske frugter som figen og morbærtræer. Fra klippeknolden "Bokul" har I en flot udsigt over byens røde tage og Østersøen helt over til den lille øgruppe Christiansø. På det aftalte tidspunkt vil I blive hentet af jeres bus i Gudhjem, hvorefter I kører til Østerlars Rundkirke, hvor jeres guide venter på jer.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse med middelalderens korstog og tempelridderne.

Kampen om magten, formidlingsdelen starter ved Østerlars Rundkirke og afsluttes på stormandsgården på Bornholms Middelaldercenter. Årene 1250-1400 var en urolig tid i Danmark og på Bornholm. Der var kampe om magten mellem konge, kirke og stormænd, endda kongeslægten og stormænd imellem. Landet var hærget af borgerkrige, pest og efterfølgende hungersnød. Med en utrolig feberredning fik Valdemar Atterdag Danmark på fode igen, da han kom på tronen i 1340. Ved hans død i 1375 overtog hans datter Margrethe 1. et sundt og stærkt rige, som hun, frem til sin død i 1412, gjorde endnu stærkere.

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 08:30. Ca. kl. 12.00 bliver I sat af ved Middelaldercenteret, og hentes igen kl. 15.30. Turen afsluttes på lejrskolestedet kl. 16:00. Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. (OBS! Det er ikke muligt at nå ind på Bornholms Kunstmuseum på denne tur, men I går forbi den smukke bygning på vej ned til Helligdomsklipperne).

Hvad er prisen for turen: 208 kr. pr. pers. (heraf udgør moms kr. 23).

Hvad indeholder prisen: 7½ timers oplevelser med bus, hvor entre til Østerlars Rundkirke, samt entre og guide på Bornholms Middelaldercenter er inkluderet.