Bustur - Nordbornholm

Helligdommen

Gudhjem

Østerlars Rundkirke

Erichsens Gård i Rønne - en del af Bornholms Museum

Megalosaurus hos NaturBornholm

Stejle klippevægge ved Jons Kapel

Helligdomsklipperne er det smukke klippeparti ved Rø. For årtusinder siden havde en hellig kilde sit udløb her. Kilden skulle efter sigende have haft en helbredende effekt og tiltrak mennesker fra hele Europa. I 1900-tallet var det danske og udenlandske landskabsmalere, som valfartede til området for at male den skønne klippekyst ved Helligdomsklipperne.

Gudhjem har i årtusinder tiltrukket mennesket. Klipperne, havet og det særlige lys skaber en nærmest magisk stemning i denne lille by, som på forunderlig vis er bygget ned over en klippeskrænt. Langs kysten går den gamle redningssti. Oplev fantastiske panoramaudsigter over havet. De mange små velholdte huse, som er bygget i niveauer ned ad den stejle klippeskrænt, giver Gudhjem en helt speciel stemning. Allerede i 1800-tallet valfartede kunst-malere til byen for at opleve det specielle "Gudhjem-lys" ud over horisonten. En af de mest kendte malere, Oluf Høst, har fået sit eget museum i byen - her har I gode muligheder for at se "lyset" og få en kunst-oplevelse ud over det sædvanlige. Det er også i Gudhjem man kan smage skønne røgede sild, herlig chokolade, øens bedste og største softice samt fantastiske karameller der er stærkt vanedannende.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse til Middelalderens korstog og tempelridderne. Det er påvist, at bornholms rundkirker ligger i samme geografiske mønstre som tempelridder-kirker i Sydfrankrig. Tempelridderne skulle være i besiddelse af nogen af Kristendommens største skatte - eksempelvis den hellige gral. Radarundersøgelser viser, at der er et stort menneskabt hulrum under kirkegulvet i Østerlars Rundkirke. Hvorfor må det ikke blive undersøgt? 

Rønne er Bornholms hovedstad. Mens resten af Danmark i maj 1945 fejrede befrielsen fra Tysklands besættelse under 2. Verdenskrig, blev Rønne bombet af russiske fly, og kort tid efter besat af russiske styrker. Russerne mente, at Bornholm lå indenfor "deres" område, således at Bornholm i lighed med det senere Østtyskland og Polen skulle være underlagt russerne. I vil opleve sporene fra dengang - eksempelvis de svenske træhuse, som blev skænket af den svenske konge til de bornholmere, som var blevet hjemløse efter bombardementet. Der var dog også huse, som ikke blev ramt af bomberne, og i den gamle bydel kan I opleve smukke købmandsgårde, som vidner om en tid, hvor mange velhavende skibsredere boede i Rønne. I Rønne har I også mulighed for at besøge Bornholms Museum, Hjorths Keramikfabrik samt Bornholms Forsvarsmuseum. 

I stedet for et besøg i Rønne kan I vælge at besøge NaturBornholm i Åkirkeby. Her vil Naturvejlederen tage jer med ud, hvor det er tydeligt at landskabet er formet af jordskælv og istid. Og bagefter ind i udstillingerne, hvor der er 4D tidsrejse, jordskælv, dinosaurer, Østersø-akvarium, levende krokodiller, bisonudstilling og meget mere. Bornholms historie på 1.700 mio. år bliver levende, og du får indblik i dele af Bornholms natur, der ellers er svær at komme til. Husk ved jeres bestilling at oplyse, om I ønsker at besøge NaturBornholm, så sørger vi for at bestille en guidet rundvisning til jer. Éntre på kr. 85 pr. person inklusiv guidning er ikke inkluderet i turens pris.

Jons Kapel er et klippeparti med en helt særlig historie. Den første kristne missionær på Bornholm "Jon" skulle være blevet skyllet i land ved dette klippeparti. Senere forkyndte han sin tro fra klippepartiet, der har form som en prædikestol. Fra Jons Kapel går I ad den smukke kyststi til fiskerlejet Vang, hvor bussen henter jer og kører jer hjem til feriestedet.

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 09:00, hvor I returnerer igen kl. 17:00. Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. Bemærk at rækkefølgen på besøgene under jeres tur afhænger af, hvilket af vores lejrskolesteder, som I bor på.

Pris: 154 kr. pr. person (heraf udgør moms kr. 30).

Hvad indeholder prisen: 8 timers oplevelser med bus.

Hvad indeholder prisen ikke: Eventuelle éntreer til museer, Natur Bornholm samt Østerlars Rundkirke.

Hvad skal I være opmærksomme på: Turens rute er fastlagt på forhånd, hvorfor der desværre ikke er mulighed for ændringer. Hvis I ønsker at lave jeres egen rute og program, anbefaler vi, at I lejer jeres egen bus. Læs eventuelt mere om priserne for egen bus ved at trykke her.