Bustur - Stenbrud & historie

Helligdommen

Helligdommen

Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum

Gudhjem

Gudhjem

Østerlars Rundkirke

Østerlars Rundkirke

Hammershus

Hammershus

Moseløkke Stenbrudsmuseum

Moseløkke Stenbrudsmuseum

Helligdomsklipperne er det smukke klippeparti ved Rø. For årtusinder siden havde en hellig kilde sit udløb her. Kilden skulle efter sigende have haft en helbredende effekt og tiltrak mennesker fra hele Europa. Prøv at gå helt ned til grotterne ved kysten… hold godt øje med grotteedderkopperne, Danmarks største edderkoppeart!

Ved Helligdomsklipperne ligger Bornholms Kunstmuseum i et af Danmarks flotteste og mest spektakulære landskaber. Museumsbygningen er opført i 1993 og regnes for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur. Her er den Bornholmske og danske kunsthistorie rigt repræsenteret. I starten af 1900-tallet valfartede den danske malerelite til Bornholm for at portrættere det smukke landskab - og ikke mindst det specielle lys over havet.

Gudhjem er en af Danmarks mest specielle byer. Byen er bygget op ad en stejl klippeskrænt, og i mange af byens haver findes sydlandske frugter som figen og morbærtræer. Fra klippeknolden "Bokul" har I en flot udsigt over byens røde tage og Østersøen helt over til den lille øgruppe Christiansø. På et aftalt tidspunkt vil I blive hentet af jeres bus i Gudhjem, hvorefter I kører til Østerlars Rundkirke.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse med Middelalderens korstog og tempelridderne. Det er påvist, at Bornholms rundkirker ligger i samme geografiske mønstre som tempelridderkirker i Sydfrankrig. Tempelridderne skulle have været i besiddelse af nogen af Kristendommens største skatte - f.eks. den hellige gral. Radarundersøgelser viser, at der er et stort menneskeskabt hulrum under kirkegulvet i Østerlars Rundkirke. – Hvorfor må det ikke blive undersøgt?

Fra Østerlars Rundkirke kan I vælge at blive kørt hjem til lejr-skolestedet, eller blive sat af ved Hammershus eller Stenbruds-museet.

Hammershus er Nordeuropas største borgruin. I middelalderen var Hammershus magtens centrum på Bornholm og fungerede også som øens højesteret. Stenbrudsmuseet giver jer et indblik i stenhuggerens verden. Stenbrydning var et af Bornholms vigtigste erhverv i starten af 1900-tallet. (Entre på 70 kr. pr. person er ikke inkluderet i turens pris). Hvis I ønsker at besøge Stenbrudsmuseet, anbefaler vi, at I ringer og aftaler tidspunkt for besøget på telefon 5648 0468.

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 08:30 og turen afsluttes kl. cirka 12:00 (afhænger af, om I ønsker at besøge Hammershus eller Stenbrudsmuseum). Bussen kommer og henter jer igen kl. 17.15 og kører jer hjem til lejrskolestedet. Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. (OBS! Det er ikke muligt at nå ind på Bornholms Kunstmuseum på denne tur, men I går forbi den smukke bygning på vej ned til Helligdomsklipperne)

Pris: 118 kr. pr. pers. (heraf udgør moms kr. 23).

Hvad indeholder prisen: 6-6½ timers oplevelser med bus/vandring.

Hvad indeholder prisen ikke: Evt. entre til Østerlars Rundkirke, Stenbrudsmuseet, samt Hammershus.