Bustur - Stenbrud og historie

Helligdommen

Bornholms Kunstmuseum

Gudhjem

Østerlars Rundkirke

Hammershus

Moseløkke Stenbrudsmuseum

Helligdomsklipperne er det smukke klippeparti ved Rø. For årtusinder siden havde en hellig kilde sit udløb her. Kilden skulle efter sigende have haft en helbredende effekt og tiltrak mennesker fra hele Europa. Prøv at gå helt ned til grotterne ved kysten...hold godt øje med grotteedderkopperne, som er Danmarks største edderkoppeart! 

Ved Helligdomsklipperne ligger Bornholms Kunstmuseum, 6 km. nord for Gudhjem i et af Danmarks flotteste og mest spektakulære landskaber. Museumsbygningen, som er opført i 1993, regnes for noget af det bedste i nyere dansk arkitektur. Her er den Bornholmske og danske kunsthistorie rigt repræsenteret. I starten af 1900-tallet valfartede den danske malerelite til Bornholm for at portrættere det smukke landskab - og ikke mindst det specielle lys over havet.

Gudhjem har i årtusinder tiltrukket mennesket. Klipperne, havet og det særlige lys skaber en nærmest magisk stemning i denne lille by, som på forunderlig vis er bygget ned over en klippeskrænt. Langs kysten går den gamle redningssti. Oplev fantastiske panoramaudsigter over havet. De mange små velholdte huse, som er bygget i niveauer ned ad den stejle klippeskrænt, giver Gudhjem en helt speciel stemning. Allerede i 1800-tallet valfartede kunst-malere til byen for at opleve det specielle "Gudhjem-lys" ud over horisonten. En af de mest kendte malere, Oluf Høst, har fået sit eget museum i byen - her har I gode muligheder for at se "lyset" og få en kunst-oplevelse ud over det sædvanlige.Det er også i Gudhjem man kan smage skønne røgede sild, herlig chokolade, øens bedste og største softice samt fantastiske karameller der er stærkt vanedannende. På det aftalte tidspunkt vil I blive afhentet af jeres bus i Gudhjem, hvorefter I kører til Østerlars Rundkirke.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse til Middelalderens korstog og tempelridderne. Det er påvist, at bornholms rundkirker ligger i sammen geografiske mønstre som tempelridder kirker i Sydfrankrig. Tempelridderne skulle være i besiddelse af nogen af Kristendommens største skatte - eksempelvis den hellige gral. Radarundersøgelser viser, at der er et stort menneskabt hulrum under kirkegulvet i Østerlars Rundkirke. Hvorfor må det ikke blive undersøgt? Læs mere om Bornholms tilknytning til tempelridderne ved at trykke her. Fra Østerlars Rundkirke kan I vælge at blive kørt hjem til lejrskolestedet, eller blive sat af ved Hammershus eller Stenbrudsmuseet.

Hammershus er Nordeuropas største borgruin. I middelalderen var Hammershus magtens centrum på Bornholm samt også øens højesteret. Allerede i middelalderen var der offentlig brugerbetaling. Man betalte selvfølgelig selv bødlen, hvis man skulle have hovedet hugget af...og der var altid brugerbetaling.

Stenbrudsmuseet giver jer et indblik i stenhuggerens verden. Stenbrydning var et af Bornholms vigtigste erhverv i starten af 1900-tallet. Stenbrydningen er næsten ophørt nu, men sporene findes stadig. De store søer i Allinge-Sandvig området er gamle gamle stenbrud, som er blevet fyldt med grund- og regnvand. I dag er de nogle af Bornholms flotteste naturområder. I kan også høre sporerne efter stenbrydningen. Stenbrydningen tiltrak nemlig mange svenske gæstearbejdere, og det er årsagen til, at man i dag taler en special bornholmsk dialekt i området "allinge-svensk". (Éntre på ca. 60 kr. pr. person er ikke inkluderet i turens pris). Hvis I ønsker at besøge Stenbrudsmuseet, anbefaler vi, at I ringer og aftaler tidspunkt for besøget på telefon 5648 0468.

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 08:30 og afsluttes kl. cirka 12:00 (afhænger af, om I ønsker at besøge Hammershus eller Stenbrudsmuset). Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. Vi kommer og henter jer igen kl. 17.15 og kører jer hjem til lejrskolestedet. (OBS! Det er ikke muligt at nå ind på Bornholms Kunstmuseum på denne tur, men I går forbi den smukke bygning på vej ned til Helligdomsklipperne). 

Pris: 114 kr. pr. person (heraf udgør moms kr. 22).

Hvad indeholder prisen: 6-6½ timers oplevelser med bus/vandring.

Hvad indeholder prisen ikke: Eventuel éntre til Østerlars Rundkirke (10 kr. pr. person), Stenbrudsmuseet (60 kr. pr. person) eller en rundvisning på Hammershus (60-90 kr. pr. person).

Hvad skal I være opmærksomme på: Turens rute er fastlagt på forhånd, hvorfor der desværre ikke er mulighed for ændringer. Hvis I ønsker at lave jeres egen rute og program, anbefaler vi, at I lejer jeres egen bus. Læs eventuelt mere om priserne for egen bus ved at trykke her.