Bustur - Sydbornholm

Udsigt fra Rytterknægten i Almindigen

Ekkodalen

Dueodde

Svaneke

Paradisbakkerne

Brændegårdshaven

Megalosaurus hos NaturBornholm

Almindingen er en af Danmarks største skove. I Almindingen ligger også Rytterknægten, der er Bornholms højeste punkt. Herfra har I en skøn udsigt over hele Sydbornholm i klart vejr. De flotte høje egetræer blev plantet lige efter, at England havde stjålet næsten hele den danske krigsflåde i starten af 1800-tallet. Den danske konge skyndte sig at plante nye træer, således at der kunne skaffes træplanker til at bygge nye skibe af...men måske havde han ikke helt taget højde for, at det tager over 200 år for et egetræ at nå den rigtige længde? Læg nakken tilbage og nyd de flotte høje træer.

Fra Rytterknægten går I videre langs skovstierne til Ekkodalen, som er en smuk sprækkedal formet i istiden - og her skal I selvfølgelig prøve ekkoet. Bornholmere holder af og til konkurrence i "ekko-sætninger". Sidste års vinder var "Hvad kan man se på en ko, der flyver...". Og det begavede ekko svarede tilbage med "yver-yver". Lav jeres egen klassekonkurrence om den bedste ekko-sætning!

Dueodde er en af Europas bedste sandstrande. Kridhvidt sand så langt øjet rækker. Sandet er så fint, at det i 1800-tallet blev brugt i timeglas - selveste Kejser Napoleon skulle have været blandt brugerne af det fine sand. Under 2. verdenskrig placerede tyskerne to store bunkersanlæg på Dueodde, som med langtrækkende kanoner kunne spærre indsejlingen til Østersøen. Bunkers-anlæggene er her stadig og vidner om en dyster tid.

Svaneke er byen med Bornholms dyreste huspriser. Smukke bindingsværkshuse, glaspustere, keramikere, pibemager og tøjdesignere skaber en helt speciel stemning. - Er I til søde sager, kan I glæde jer til håndlavet lakrids, hjemmelavet is, håndrullet chokolade og bolchekogeriet. Og hvis I er heldige, kan I opleve den lokale form for lotto - hønseskidning, hvor det gælder om at gætte, hvor hønsene placerer næste "klat". I kan også lave jeres eget glasdesign hos den bornholmske glaskunster Pernille Bülow i hendes værksted "By You".

Lige udenfor Svaneke ligger Paradisbakkerne, som gemmer på en af Bornholms berømte rokkestene. Find det rigtige punkt på stenen, og så kan selv en lille barnehånd rokke en kæmpesten på mange tons. Fra Paradisbakkerne går turen hjem til lejrskolestedet.

I stedet for at besøge Svaneke/Paradisbakkerne, kan I vælge at besøge:

Brændesgårdshaven, som er af Danmarks ældste forlystelsesland med alt fra mini-zoo til vandland. Her venter der eleverne mange sjove oplevelser (Åbent 1/5-11/9). Éntre på kr. 55 pr. person er ikke inkluderet i turens pris.

NaturBornholm er nøglen til forståelsen af det Bornholmske landskab. Klassen bliver modtaget af en naturvejleder, der tager jer med på en tur udendørs, hvor man kan se skurestriber fra istiden, spor fra jordskælv, vandreblokke og en forstenet havbund. Derefter introduceres de indendørs udstillinger, som eleverne selv går på opdagelse i. Oplevelsescenteret på 3000 kvm med levende dyr og meget livagtige modeller fra fortiden og nutiden. Her kan eleverne eksperimentere, se hvor store dinosaurerne var, og tage en tur på tidsrejse i en 4D biograf. Det faglige indhold med naturvejlederen og i udstillingerne relaterer til undervisning i skolen om istid, bjergdannelse, pladetektonik, omdannelser af bjergarter, erosion, evolution, klimaforandringer, fysiologi, natur- og landskabspleje m.m. Vi tilpasser niveauet til klassen. Éntre på kr. 85 pr. person inklusiv guidning er ikke inkluderet i turens pris.

Bornholmertårnet, et tidligere tophemmeligt militært anlæg, der blev brugt til at overvåge de tidligere østblok lande under Den Kolde Krig. I dag er det et spændende museum, og så har I mulighed for at gå de 400 trin op i det 70 meter høje tårn og se Bornholms smukkeste udsigt. Èntre på kr. 60 pr. person er ikke inkluderet i prisen.

Når I bestiller, beder vi jer oplyse om I ønsker at besøge
a) Svaneke/Paradisbakkerne
b) Brændesgårdshaven
c) Natur Bornholm
d) Bornholmertåret 

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 09:00, hvor I returnerer igen kl. 17:00. Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. Bemærk at rækkefølgen på besøgene under jeres tur afhænger af, hvilket af vores lejrskolesteder, som I bor på.

Pris: 154 kr. pr. person (heraf udgør moms kr. 30).

Hvad indeholder prisen: 8 timers oplevelser med bus.

Hvad indeholder prisen ikke: Eventuelle éntreer til Brændesgårdshaven eller Natur Bornholm.

Hvad skal I være opmærksomme på: Turens rute er fastlagt på forhånd, hvorfor der desværre ikke er mulighed for ændringer. Hvis I ønsker at lave jeres egen rute og program, anbefaler vi, at I lejer jeres egen bus. Læs eventuelt mere om priserne for egen bus ved at trykke her.