Bustur - Sydbornholm

Udsigt fra Rytterknægten i Almindigen

Udsigt fra Rytterknægten i Almindigen

Ekkodalen

Ekkodalen

Dueodde

Dueodde

Svaneke

Svaneke

Paradisbakkerne

Paradisbakkerne

Brændegårdshaven

Brændegårdshaven

Megalosaurus hos NaturBornholm

Megalosaurus hos NaturBornholm

Almindingen er en af Danmarks største skove. I Almindingen ligger også Rytterknægten, Bornholms højeste punkt. I klart vejr har I en skøn udsigt over hele Sydbornholm. De flotte høje egetræer blev plantet lige efter, at England havde stjålet næsten hele den danske krigsflåde i starten af 1800-tallet. Den danske konge skyndte sig at plante nye træer, således at der kunne skaffes træplanker til at bygge nye skibe af. Måske havde kongen ikke tænkt over, at det tager over 200 år for et egetræ at nå den rigtige højde. Læg nakken tilbage og nyd de flotte høje træer.

Fra Rytterknægten går I videre langs skovstierne til Ekkodalen, som er en smuk sprækkedal formet i istiden - og her skal I selvfølgelig prøve ekkoet. Der er af og til konkurrence i "ekko-sætninger". En af vinderne har været dette spørgsmål: "Hvad kan man se på en ko, der flyver?". Og det begavede ekko svarede tilbage med "yver-yver". Lav jeres egen klassekonkurrence om den bedste ekkosætning!

Dueodde er en af Europas flotteste sandstrande. Kridhvidt sand så langt øjet rækker. Sandet er så fint, at det i 1800-tallet blev brugt i timeglas - selveste Kejser Napoleon skulle have været blandt aftagerne til det fine sand. Under 2. verdenskrig placerede tyskerne to store bunkersanlæg på Dueodde, som med langtrækkende kanoner kunne spærre indsejlingen til Østersøen. Bunkersanlæggene er her stadig og vidner om en dyster tid.

Svaneke er byen med Bornholms dyreste huspriser. Smukke bindingsværkshuse, glaspustere, keramikere, pibemager og tøjdesignere skaber en helt speciel stemning. Det er også i Svaneke, at I kan opleve Jørgen Utzons berømte vandtårn. Er I til søde sager, kan I glæde jer til håndlavet lakrids, hjemmelavet is, håndrullet chokolade og bolchekogeriet. I kan også prøve at designe jeres eget glas hos glaspusteren Pernille Bülow – i hendes værksted ”Bülow by You”.

Lige uden for Svaneke ligger Paradisbakkerne, som gemmer på en af Bornholms berømte rokkestene. Find det rigtige punkt på stenen, og så kan selv en lille barnehånd rokke en kæmpesten på mange tons. Fra Paradisbakkerne går turen hjem til lejrskolestedet.

I stedet for Paradisbakkerne, kan I vælge at besøge Brændesgårdshaven, en af Danmarks ældste forlystelsesparker med alt fra mini-zoo til vandland. Her venter der eleverne mange sjove oplevelser (Åbent 9/5-13/10). Entré er ikke inkluderet i turens pris, men når først entréen er betalt, er alle forlystelser gratis.

Natur Bornholm, et oplevelsescenter, der viser Bornholms skabelse fra rødglødende lava til den frodige og grønne solskins ø, som vi kender i dag. Entré er ikke inkluderet i turens pris (entréprisen er inklusive guide).

Bornholmertårnet, et tidligere tophemmeligt og -sikret militært anlæg fra den kolde krig. Her oplever I tiden fra 2. verdenskrig til den kolde krigs afslutning set fra Bornholms synspunkt. Entré er ikke inkluderet i turens pris (entréprisen er inklusive guide).

Når I bestiller, beder vi jer oplyse, om I ønsker at besøge:

  1. Paradisbakkerne
  2. Brændesgårdshaven
  3. Natur Bornholm
  4. Bornholmertårnet

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 09:00, hvor I returnerer igen kl. 17:00. Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. Bemærk at rækkefølgen på besøgene under jeres tur afhænger af, hvilket af vores lejrskolesteder, som I bor på.

Pris: 158 kr. pr. pers. (heraf udgør moms kr. 32).

Hvad indeholder prisen: 8 timers oplevelser med bus.

Hvad indeholder prisen ikke: Evt. entreer til Bornholmertårnet, Brændegårdshaven og Natur Bornholm.