Tophemmeligt militært anlæg

Bornholmertårnet er smukt placeret ved Dueodde

Bornholmertårnet er smukt placeret ved Dueodde

Oplev et ægte russisk MiG15 jagerfly

Oplev et ægte russisk MiG15 jagerfly

Bornholmertårnet ved Dueodde er et oplevelsescenter, hvor kan I opleve et tidligere totalt hemmeligstemplet militært område, som blev åbnet første gang for offentligheden i foråret 2015. NATO’s tidligere lyttepost er omdannet til en stor billedudstilling som fortæller om 2. Verdenskrig og Bornholms helt særlige rolle, hvor øen blev bombet efter Danmarks befrielse; og især om Den Kolde Krig og dens betydning for øen. I kan også se det første, russisk byggede, MiG15 jagerfly der landede i vesten i 1953, samt de spændende og topsikrede lokaler hvor Forsvarets Efterretningstjeneste fulgte med i troppebevægelser, bl.a. kommunikation mellem kampvogne under Sovjets besættelse af Tjekkoslovakiet i 1968. Den spændende historie om Sovjetunionens besættelse af Bornholm er rigt illustreret og fortalt i udstillingerne, hvor tekst, billeder og film kommer godt rundt om bl.a. den sovjetiske bombning af Rønne og Nexø.

Udsigten fra det 70 meter høje tårn er ganske enkelt betagende, med et fantastisk view ud over Dueodde og en stor del af Østbornholm. Og bare rolig – der er elevator for de der ikke orker trappen med over 400 trin. Udsigten er kåret til Bornholms Bedste.

Start besøget med et oplæg fra jeres guide, hvor I vil høre alt om de spændende anekdoter fra egne erfaringer under Den Kolde Kris på Bornholm, samt se nogle af de apparater der blev brugt. Efter oplægget, kan eleverne selv prøve kræfter med livet som spion, på en spændende spionjagt. Jagten giver eleverne et rigt indblik i verdenshistorien, herunder 2. Verdenskrig og Den Kolde Krig. På spionjagt vil eleverne føres rundt i alle udstillinger, op og ned i det 70 meter høje tårn, samt i Fyrtårnet, og i udendørsområdet. Alle spørgsmål er naturligvis tilpasset aldersgruppen. En sjov og lærerig tur for alle!

I skoven ved siden af Bornholmertårnet ligger to tyske kanonstillinger fra 2. Verdenskrig. De to meget kraftige kanoner kom aldrig i brug, men de metertykke bunkers vil de næste mange år vidne om en grum tid. På trods af uhyggen er de to bunkers en anderledes og spændende oplevelse. Vi vil foreslå at turen afsluttes med at se en film i vores biograf. Her kan vælges mellem en film omhandlende lytteposten, og dens rolle under Den Kolde Krig, eller en film om en russisk gasmaske der blev fundet på Hammershus.

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Rundvisningen varer ca. 2 timer

Hvad er prisen: 75 kr. pr. pers. inkl. guidet rundvisning. Minimum 20 deltagere

Hvad indeholder prisen ikke: Evt. bustransport tur -/retur til Dueodde.
Hvis I bor i Allinge eller Hasle er prisen for buskørsel til/fra mødestedet 100 kr. pr. pers.

Hvad skal I være opmærksomme på: Husk at tage fornuftigt tøj og sko på. Husk, der er ikke dårligt vejr, kun den forkerte påklædning. Ud af Undervisningsministeriets Historiekanon på 29 emner, berører Bornholmertårnet 4 emner: ”Murens Fald”, ”Maastricht 1992”, ”Augustoprør og Jødeaktion 1943” samt ”FN's Verdenserklæring om Menneskerettighederne”.