Dueodde

  • Strand
  • Historiske bunkers
  • Børnevenligt
  • Skov
  • Cykelvenligt
  • Dueodde Fyrtårn
kort Dueodde

Dueodde Strand - En af Europas bedste strande
Dueodde Strand er Bornholms mest kendte strand. Stranden er af flere udenlandske medier betegnet som en af Europas bedste strande. Du kan glæde dig til blødt og kridhvidt sand, så langt øjet rækker. Bornholms største strand er meget bred, og selv på de største sommerdage virker Dueodde Strand aldrig fyldt. Her er masser af plads til vand- og strandlege. Dueodde Strand er også meget børnevenlig, da stranden er næsten stenfri og med en lav vanddybde.

Sandet på Dueodde er så fint, at man i gamle dage eksporterede det fra Bornholm til England og Frankrig, hvor det blev brugt i timeglas – blandt andet skulle Kejser Napoleon have haft sand fra Dueodde i sit timeglas.

198 trin til en skøn udsigt
Når du besøger Dueodde, må du ikke snyde dig selv for en tur i Dueodde Fyrtårn. Måske puster du lidt efter de 198 trin op til toppen, men det er hele turen værd. Fra toppen af fyrtårnet har du nemlig en fantastisk udsigt over havet og det meste af Sydbornholm.

Fyrtårne og indbringende skibsvrag
Der har i næsten 200 år været fyrtårne på Dueodde. Før den tid signalerede Dueoddes lokalbefolkning til de søfarende med bål, således at de kunne undgå at strande ved Dueoddes lave vand. Men den form for fyrtårn kunne friste svage sjæle til at placere bålene forkert, således at de søfarende blev ledt på afveje og skibene gik på grund. Der kunne således være meget store værdier at hente for lokalbefolkningen, hvis et vrag landede på Dueodde Strand.

Dengang var der ingen træer, sommerhuse eller ferielejligheder på Dueodde, men kun sandklitter, som grundet sandflugt truede med at gøre de omkringliggende marker ubrugelige. Skiftende danske konger forsøgte derfor at få bønderne til at tilplante strandarealet ved Dueodde, så sandflugten kunne stoppe. Som gulerod blev bønderne tilbudt at købe strandarealerne til meget små beløb. De fleste bønder havde dog svært ved at se fidusen i at eje nogle golde sandarealer, så det var kun få bønder, som tog imod tilbuddet. Men med tiden viste det sig at være en særdeles god forretning at købe strandarealer på Dueodde, for op gennem 1900-tallet var sandarealerne nu blevet til skovgrunde, som kunne udstykkes til sommerhuse – og til byggeriet af ferielejlighederne på Dueodde Badehotel.

Bornholmertårnet kunne kigge og lytte i Rusland
Ved vejen ned til Dueodde ligger det hvide Bornholmertårn, som oprindeligt var en af NATOs vigtigste lytte- og radarposter under den kolde krig. Radarerne kunne opfange signaler langt inde i Rusland. Eksempelvis havde den bornholmske radar allerede før den russisk invasion af Ungarn i 1956 opfanget radiokommunikation mellem russiske tropper, således at Vesten vidste, at en invasion af Ungarn var på vej. Efter afslutningen af den kolde krig mistede NATO interessen for lytte- og radarposten på Dueodde, og i dag er Bornholmertårnet omdannet til et koldkrigsmuseum, hvor du kan få spændende fortællinger om Bornholms og Dueoddes rolle under den kolde krig – og se en ægte russisk MiG-15 jager, der er magen til det fly, som en polsk pilot i 1953 ”lånte” og flygtede til Bornholm i. Kom og hør den spændende afhopningshistorie.

Under den kolde krig havde Rusland - i tilfælde af en væbnet konflikt med NATO - planer for et angreb på Bornholm via strandene på Dueodde. Vedholdende rygter vil vide, at russiske specialtropper flere gange 1970’erne havde natlige øvelser på Dueodde Strand, hvor specialtropperne fra ubåde trænede i landsætning på Dueodde. Rygterne er aldrig blevet bekræftet, men rygterne fik næring af, at der i den tidsperiode blev fundet russiske millitæreffekter på Dueodde Strand – ex. en russisk dykkermaske.

Kanonstillinger fra 2. verdenskrig
Lidt længere tilbage i tiden havde Dueodde også en militær rolle. Efter den tyske besættelse af Bornholm i 1940 igangsatte Hitler således byggeriet af to store kanonstillinger på Dueodde. Sammen med tilsvarende langtrækkende kanonstillinger på det tyske østersøkyst kunne Hitler dermed blokere for sejlruterne til Rusland syd om Bornholm. Grundet krigens gang kom kanonstillingerne dog aldrig i brug, men de er her stadig og vidner om en uhyggelig, men spændende tidsperiode på strandene ved Dueodde.

Dueodde er en miniby med 18-hullers golfbane
Dueodde er en miniby med restaurant, lille tøjbutik og den meget hyggelige ”Krølle Bølle” iskiosk. Minibyen er omkranset af mange sommerhuse og de skønne ferielejligheder på Dueodde Badehotel. Dueodde Badehotel ligger lidt tilbagetrukket i sin egen fyrreskov med egen sti direkte ned til Dueodde Strand.

Det er de færreste minibyer, som har deres egen 18-hullers golfbane, men blot 5 kilometer fra Dueodde Badehotel finder du Dueodde Golfbane, som har 18-huller fordelt på et spændende areal, hvor en del søer kan få banen til at ligne en sea-side-bane.

Derfor skal du vælge Dueodde
Hvis du elsker strand, skov og rolige omgivelser, skal du bo på Dueodde – og du bliver glad for at på i de skønne ferielejligheder på Dueodde Badehotel.

 

+45 56 95 85 66
info@teambornholm.dk

Ring eller skriv til os nu og få gode tips til skønne feriedage på Bornholm. 

Vi besvarer telefonen alle ugens dage.

Dueodde Strand

Byg et sandslot ved Dueodde Strand

Kilometerlang strand med det fineste sand
Hvis I skal besøge Dueodde, så bør I helt sikkert besøge Dueodde Strand, som er stedets største attraktion. Stranden er kendt for den kilometerlange strand med utrolig fint sand, som ifølge rygtet blev brugt af Kejser Napoleon til timeglas. Så fint er sandet! I dag bruges sandet primært som underlag til de mange badehåndklæder, der finder vej til stranden i løbet af sommeren. Det kan også hænde, at sandet bliver brugt til at bygge et sandslot eller to.

I finder Dueodde Strand på adressen: Skrokkegårdsvejen 17, Dueodde, 3730 Nexø

Historiske bunkers

Bunker fra 2. verdenskrig

Bunkers fra 2. verdenskrig
I Dueodde finder I også to tyske bunkers fra 2. verdenskrig. Under krigen var der ingen skov på stedet, og da der ligeledes var kanonstillinger på den anden side af havet, i Østpreussen, var tanken, at tyskerne kunne kontrollere hvem der sejlede ind til de russiske Østersøhavne. Kanonerne kom dog aldrig i brug. Men bunkerne står endnu som et minde om et uhyggeligt kapitel i Europas, og dermed også Borholms, historie.

I finder de historiske bunkers på hjørnet af H.C. Møllersvej og Strandbyskoven, 3730 Nexø

Bornholmertårnet og Dueodde Fyrtårn

Besøg tidligere tophemmeligt militært område ved Bornholmertårnet

Historisk efterretningstårn
Gå på opdagelse i et tidligere tophemmeligt militært område, når I besøger Bornholmertårnet ved Dueodde. Tårnet, der har over 400 trin op til toppen (og elevator!), blev brugt til overvågning af de gamle Warszawapagtlande under Den Kolde Krig. I dag rummer tårnet et museum om Den Kolde Krig og altså en fænomenalt god udsigtspost, hvor I kan se hele Dueodde.

I finder Bornholmertårnet på adressen: Strandmarksvejen 2, 3730 Nexø

Nyd udsigten fra Dueodde Fyrtårn

196 trin. Husk at tælle
Husk at trække vejret. I bliver nemlig nemt forpustede, når I tager de 198 trin op ad trappen i fyrtårnet på Dueodde. Herfra har I en fantastisk udsigt over hele området. Stranden strækker sig fra langt vest mod øst, og I vil med garanti få associationer til en tur i flyvemaskine, når I ser de mange badegæster oppefra.

Dueodde Fyrtårn finder I på følgende adresse: Fyrvejen 11, 3730 Nexø

Snogebæk

Snogebæk Havn
Ikke langt fra Dueodde finder du Snogebæk Havn. Her finder I et bredt udvalgt af mere eller mindre pensionerede bornholmske fiskere, der kaster snøren ud i vandet med håb om gevinst. Har I selv fiskestænger med, er der mulighed for at fange fisk til aftensmaden. Har I ikke heldet med jer, kan I også købe lækre fisk til grillen i fiskebutikken på havnen.

I bør også besøge den kendte cafe "Sørens", hvor I kan opleve fantastisk stemning med livemusik. Klientellet er meget alsidigt, og det er en hyggelig ramme for både børn, unge og voksne. Børnene kan tilmed få lov at gynge i en gammel redningsbåd, der hænger fra cafeens loft.

I finder "Sørens" og resten af Snogebæk Havn på adressen: Hovedgade 1G, 3730 Nexø

Vis pris og ledige perioder

Hvornår vil du afsted?

Fandt du ikke hvad du søgte?

Ring til os, vi besvarer tlf. alle ugens dage

+45 56 95 85 66

Du får den bedste pris
Hos os bestiller du direkte på feriestedet - det sikrer dig den bedste pris. Og vores priser inkluderer altid rengøring, el-forbrug og gratis afbestillingsforsikring. Vi har således ingen "skjulte" tillæg.

Bus-, fly- og færgebilletter
Vi hjælper dig gerne med at bestille dine bus-, fly- eller færgebilletter...og vores service er selvfølgelig gratis for dig. 

Valgfri ankomstdag
På næsten alle vores feriesteder har du mulighed for at ankomme og afrejse på alle ugedage, og du behøver ikke at bestille hele uger.