Gudhjem

  • Hyggeligt Havneliv
  • Tæt på Helligdomsklipperne
  • Christiansøfarten
  • Magisk lys
  • Sandstrand
  • Røgerier
kort Gudhjem

Gudhjem – Den bornholmske bjergby

Gudhjem er en af Bornholms mest specielle byer, og er også Danmarks eneste bjergby. Krogede gader med hyggelige huse snor sig op ad en stejl klippeskrænt, fra byens hyggelige gamle havn. Byen emmer af feriestemning, og du kan nyde din ferie i en ægte Bornholmsk havneby. Langs havnefronten og op ad de snoede gader, og i kort afstand fra dit feriecenter i Gudhjem, finder du et væld af cafeer og restauranter. I Gudhjem har du rig mulighed for at gå ud at spise, drikke en kop kaffe, eller måske få noget koldt at drikke i den varme sommersol. Den stejle vej ned gennem Gudhjem til havnen hedder Brøddegade, hvilket er det eneste rigtige navn, hvis man spørger bornholmere – Brødde er nemlig det bornholmske ord for bakke. På din ferie i Gudhjem, vil du ikke være i tvivl om hvor Brøddegade er.

Magisk lys over Gudhjem

Gudhjem er kendt for sit magiske lys udover havet, som ikke kun har at gøre med den skinnende sommersol over byen. Med et feriehus Gudhjem, bor du på første parket til helt særlige indtryk. Gudhjems placering på Bornholms nordkyst betyder, at, når solen går ned vest for øens nordspids, får lyset over byen og havet en magisk farvetone. Dette har du muligheden for at opleve, hvis du vælger et feriehus med havudsigt. Dette lys er så magisk, at både danske og internationale kunstmalere har valfartet til byen i over 100 år, og forsøgt at portrættere det i deres værker. En af disse kunstnere er bornholmske Oluf Høst, som valgte at slå sig ned og lave atelier i Gudhjem, således at han kunne være nærmere et af sine hovedmotiver – udsigten over Norresân og det magiske lys. Oluf Høst Museet har da også til huse i Gudhjem, netop i villaen Norresân, hvor Oluf Høst boede med sin hustru. Er du på ferie i Gudhjem, kan du altså få et indblik i malerens liv og se eksempler på Oluf Høsts malerier - og det magiske lys. For mere information, kan du besøge museets hjemmeside.

Direkte færgeafgang mod Christiansø

Når du vælger en overnatning i Gudhjem, så vælger du et sommerhus med nem adgang til en masse oplevelser. Havnen er Gudhjems centrum, hvor det syder af liv på de små cafeer. Der er flere daglige færgeafgange fra Gudhjem Havn med afgang til Ertholmene med de spændende fæstningsøer Christiansø og Frederiksø øst for Bornholm. Ertholmene var i starten af 1800-tallet en del af et storpolitisk spil mellem Sverige, England, Rusland og Danmark. Englænderne bombede flere gange øerne, men de danske soldater holdt stand, således at øen forblev dansk. En tur til Ertholmene er som en tur i en tidsmaskine, hvor du bliver sat 200 år tilbage i tid. Efter en dag på benene på Ertholmene, kan du altid vende tilbage til dit feriehus i Gudhjem, for at hvile dig. Se mere, og bestil dine færgebilletter på Christiansøfartens hjemmeside.

Bo nær naturattraktioner og spændende seværdigheder i Gudhjem

Gudhjem er omgivet af smuk natur - og uanset om du går nord eller syd fra din ferielejlighed i Gudhjem, vil du få skønne naturoplevelser. Nogle feriegæster foretrækker sydturen langs Melsted, som du kan læse om nedenfor...men vores favorit er turen til Salenebugten, hvor klipperne rejser sig stejlt fra havet frem til den lille bugt, som har været populær helt tilbage i vikingetiden. Vikingerne brugte således Salenebugten i Gudhjem som flådebase på deres togter til de baltiske lande. Nogle historiske kilder mener, at det var Salenebugten, at det store søslag mellem Harald Blåtand og hans søn Svend Tveskæg fandt sted. Dét var under dette søslag, at Harald Blåtand fik en pil i sin rumpe. Pilen blev trukket ud, men kort efter Harald Blåtands flugt til den tyske østersøkyst døde Harald Blåtand af betændelses i såret. Nu 1.000 år senere er Gudhjem et af Danmarks fredeligste steder. Glæd dig til en skøn ferie i Gudhjem. Vælg mellem hotel, ferielejlighed eller sommerhus i Gudhjem.  

Kun få kilometer fra Gudhjem, finder du en af de mange sprækkedale på Bornholm, nemlig Døndalen, som er allermest kendt for Danmarks største vandfald med et fald på op mod 20 meter. Døndalen er især populær om foråret, hvor bunden er dækket med lækre ramsløg. En anden sprækkedal som er et besøg værd, er Randkløven Skår, som ligger helt ud til kysten mellem Svaneke og Gudhjem. Randkløven er en af Bornholms bedste naturseværdigheder, og her kan du opleve den fantastiske stejle klippekyst, som skærer dybt ned i fjeldet. Da Kong Fredrik den 7. besøgte stedet i 1833, skulle den unge kronprins bevise sin manddom ved at springe over skåret. Vi anbefaler ikke, at du prøver det samme, da kløften er næsten 3 meter bred og 30 meter dyb. Hvis du bor i feriebolig i Gudhjem Søpark, så kan du følge kyststien tilbage til Gudhjem.

Tag på røgeri i Gudhjem

Med et sommerhus i Gudhjem kan du på en af feriedagene besøge byens røgeri, Gudhjem Røgeri, hvor du har mulighed for at smage på den bornholmske fiskespecialitet, røget sild. Røgeriet serverer også en stor fiskebuffet, eller du kan forsøge dig med den lokale specialitet – Sol over Gudhjem, som består af en røget sild med, radisser, purløg og rå æggeblomme. Du har derfor også har mulighed at tage lækkerierne med hjem i din feriebolig i Gudhjem. Om sommeren byder aftenerne på en stor grillbuffet og live musik. Se mere på røgeriets hjemmeside.

Sol over Gudhjem er også navnet på den store årlige kokkekonkurrence, som sædvanligvis løber af stablen i juni måned. I Sol over Gudhjem kæmper nogle af Danmarks bedste kokke om at tilberede henholdsvis den bedste forret, hovedret og dessert. Begivenheden Sol over Gudhjem bliver traditionen tro vist på landsdækkende tv, og ud over den store scene, som bliver sat op på havnen, har du mulighed for at udforske et stort Madmarked på havnen, og der er også smagsprøver til publikum. En overnatning på et hotel i Gudhjem betyder, at du har adgang til mange spændende oplevelser.

Kysttur til Helligdomsklipperne

Med Gudhjem havn som udgangspunkt kan du også sejle af sted langs kysten. Blandt andet kan du sejle med M/S Thor til Helligdomsklipperne. De smukke klippeskær, som i dag er kendt som Helligdomsklipperne, rummer også to grotter, kendt som ”Den Våde Ovn” og ”Den Tørre Ovn”. Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde, som man mente havde sit udløb i havet netop her. Middelalderen opsøgte bornholmerne den hellige kilde på sankthansaften, da de dengang troede, at kilden havde helbredende kræfter. I grotten kendt som ”Den Sorte Gryde”, kan du trænge 60 meter ind i klippesiden. En tur til Helligdomsklipperne er næsten et must, når du har valgt en feriebolig i Gudhjem. Læs mere om den skønne sejltur med  M/S Thor her.

Fra Helligdomsklipperne kan du fortsætte udflugten med en tur på Bornholms Kunstmuseum. Oven for Helligdomsklipperne, godt 6 kilometer fra Gudhjem og din ferielejlighed, ligger Bornholms Kunstmuseum, som med sin arkitektoniske udformning er en attraktion i sig selv. Bornholms Kunstmuseum byder på lokalankret kunst og kunsthåndværk, og blandt andet et fyldigt indtryk af modernismens gennembrud i kunsten. På Bornholms Kunstmuseum har man i den moderne arkitektur fået inkorporeret den gamle hellige kilde, som nu flyder gennem hele museet som vandkunst. Besøg Bornholms Kunstmuseum’s hjemmeside.

Få en is i Gudhjem

Gudhjem er mere end en ferieby, Gudhjem er også en by, som de lokale bornholmere ynder at besøge på deres feriedage. Den smukke by, med de mange kulinariske oplevelser gør, at du kan blive ved med at vende tilbage til Gudhjem. Cafe Klint med beliggenhed på Gudhjem Havn er en klassiker, som de lokale bornholmere flittigt besøger. Cafe Klint blev omkring århundredeskiftet ombygget til et indkvarteringssted for rejsende på hesteryg. Her kunne de rejsende få sig en bid mad, og hestene kunne hvile i stalden, inden de drog videre.
I dag byder Cafe Klint på mad lavet fra sæsonens råvarer, og om sommeren kan du også nyde livemusik. Når du er på ferie i Gudhjem, har du mulighed for at bade fra de mange klippefremskud, men også i havnen, hvor du kan svømme ud til en flydende platform, som giver rig mulighed for sjov og leg i vandet, - eller
måske har du valgt en ferielejlighed i Gudhjem med adgang til swimmingpool.

Til de rigtige sommerdage hører sig en god og forfriskende is, og det er lige netop hvad Gudhjem Is har at byde på. Det er lige før du kan springe frokosten over - den største is på ishusets menu er nemlig mere end 50 cm høj og vejer over 1,5 kg.

Hvert år i juli måned arrangeres et stort familieløb i Gudhjem, med bakkede ruter for både børn og voksne, så hvis du har fået spist lidt for mange softice i sommersolen, kan du lufte løbeskoene sammen med hele familien. – Der er masser af grunde til at vælge et hotel i Gudhjem.

Bjergcykelløbet Born Fondo

Med et sommerhus i Gudhjem bor du i det bakkede landskab, som lægger asfalt til det bornholmske cykelløb Born Fondo. Bornholms Bjergløb tiltrækker cykelister fra både ind og udland, og er nomineret til Danish Bike Award. Born Fondo byder på et 123 kilometer langt bjergløb og på en bjergenkeltstart dagen forinden, hvor den mandlige og kvindelige førsteplads vinder retten til at bære den prikkede bjergtrøje under det lange løb dagen derpå. En ferielejlighed i Gudhjem kan også danne rammen for en aktiv ferie.

Landbrugsmuseum og fiskerleje

Blot et stenkast fra dit hotel i Gudhjem ligger det lille fiskerleje Melsted. I Melsted vil du føle, at tiden er gået i stå, og de små stræder med fine bindingsværkshuse giver en helt fantastisk stemning. I Melsted finder du også en smuk lille sandstrand, som byder på sand mellem tæerne, og er du ikke til at hoppe i vandet fra klipperne, så kan du også hoppe ud fra badebroen. – Hvis da ikke du har valgt en ferielejlighed i Gudhjem med adgang til swimmingpool.

I Melsted finder du også Landbrugsmuseet Gaarden, tidligere kendt som Melstedgård. Gaarden huser både et Madkulturhus, et levende landbrugsmuseum, og en delikatessebutik. Gaarden fungerer i dag som en slags fødevareambassade for de bornholmske specialiteter i delikatessebutikken Skafferiet. På Gaarden finder du underholdning og aktiviteter for hele familien, både børn og voksne, så behøves I ikke at blive siddende i jeres feriehus alt for længe. Skal der også være lidt til den søde tand, så kan du tage et smut forbi Fru Petersens Cafe, som ligger cirka 11 km fra Gudhjem. Her har du mulighed for at dykke ned i det skønneste ta’ selv kagebord som er inspireret af et godt gammeldags sønderjysk kagebord. Alt sammen i kort afstand fra din ferielejlighed i Gudhjem.

Skønne feriedage i Gudhjem

Når du tager på ferie i Gudhjem med os, bor du altid tæt på vandet. I Gudhjem kan du vælge mellem ferielejligheder er til par, ferielejligheder til små familier, og sommerhuse til større familier. Når du holder ferie i Gudhjem, kan du bo i skønne ferieboliger, for eksempel i Gudhjem Feriepark eller Gudhjem Søpark. Du kan også vælge mellem skønne dobbeltværelser på pensionatet Pension Koch. Ved flere af vores feriesteder er der adgang til børnevenlige swimmingpools, eller et legeland til børnene i nærheden af dit feriehus. Rejser du som børnefamilie skal du altså ikke frygte at løbe tør for spændende ferieoplevelser til hele familien. På vores feriesteder i Gudhjem har du flere muligheder for at vælge en feriebolig.

Du kan eksempelvis bo på hotel på Pension Koch, og nyde den lækre morgenbuffet, eller du kan bo i et sommerhus hos Gudhjem Feriepark, der også har legeplads og børneklubber. Bestil din ferie i bestillingsboksen ovenfor, eller ring til os nu på 56 95 85 66, så kommer vi gerne med gode råd til din ferie i Gudhjem.

+45 56 95 85 66
info@teambornholm.dk

Ring eller skriv til os nu og få gode tips til skønne feriedage på Bornholm. 

Vis pris og ledige perioder

Hvornår vil du afsted?

Fandt du ikke, hvad du søgte?

Så ring til os:

Mandag - Torsdag: Kl. 09.00 - 16.00
Fredag: Kl. 09.00 - 15.30
Lørdag - Søndag: Adgang til vagttelefon
Vi besvarer telefonen i åbningstiden, men har du akut brug for hjælp, kan du altid komme videre til vores vagttelefon.

+45 56 95 85 66

info@teambornholm.dk

Du får den bedste pris
Hos os bestiller du direkte på feriestedet. Dét sikrer dig den bedste pris – og vores priser inkluderer altid rengøring, strømforbrug samt gratis sygdomsafbestillingsforsikring. Vi har således ingen ”skjulte” tillæg.

Fortrydelsesret
Du kan tilkøbe en Fortrydelsesret, som giver dig mulighed for at afbestille uden omkostninger.

Fly- og færgebilletter
Vi hjælper dig gratis med at bestille dine fly- og færgebilletter.

Valgfri ankomstdag
På næsten alle vores feriesteder har du mulighed for at ankomme og afrejse på alle ugedage, og du behøver ikke at bestille hele uger.