Bustur - Bornholmertårnet

Bornholmertårnet ved Dueodde er et oplevelsescenter, hvor kan I opleve et tidligere totalt hemmeligstemplet militært område, som blev åbnet første gang for offentligheden i foråret 2015. NATO’s tidligere lyttepost er omdannet til en stor billedudstilling som fortæller om 2. Verdenskrig og Bornholms helt særlige rolle, hvor øen blev bombet efter Danmarks befrielse; og især om Den Kolde Krig og dens betydning for øen. I kan også se det første, russisk byggede, MiG15 jagerfly der landede i vesten i 1953

Arrangementet afsluttes med en spændende spionjagt.

Udsigten fra det 70 meter høje tårn er ganske enkelt betagende, med et fantastisk view ud over Dueodde og en stor del af Østbornholm. Og bare rolig – der er elevator for de der ikke orker trappen med over 400 trin. Udsigten er kåret til Bornholms Bedste.

Dueodde er en af Europas flotteste sandstrande. Kridhvidt sand så langt øjet rækker. Sandet er så fint, at det i 1800-tallet blev brugt i timeglas - selveste Kejser Napoleon skulle have været blandt aftagerne til det fine sand. Under 2. verdenskrig placerede tyskerne to store bunkersanlæg på Dueodde, som med langtrækkende kanoner kunne spærre indsejlingen til Østersøen. Bunkersanlæggene er her stadig og vidner om en dyster tid.

Svaneke er byen med Bornholms dyreste huspriser. Smukke bindingsværkshuse, glaspustere, keramikere, pibemager og tøjdesignere skaber en helt speciel stemning. Det er også i Svaneke, at I kan opleve Jørgen Utzons berømte vandtårn. Er I til søde sager, kan I glæde jer til håndlavet lakrids, hjemmelavet is, håndrullet chokolade og bolchekogeriet. I kan også prøve at designe jeres eget glas hos glaspusteren Pernille Bülow – i hendes værksted ”Bülow by You”.

Almindingen er en af Danmarks største skove. I Almindingen ligger også Rytterknægten, Bornholms højeste punkt. I klart vejr har I en skøn udsigt over hele Sydbornholm. De flotte høje egetræer blev plantet lige efter, at England havde stjålet næsten hele den danske krigsflåde i starten af 1800-tallet. Den danske konge skyndte sig at plante nye træer, således at der kunne skaffes træplanker til at bygge nye skibe af. Måske havde kongen ikke tænkt over, at det tager over 200 år for et egetræ at nå den rigtige højde. Læg nakken tilbage og nyd de flotte høje træer.

Fra Rytterknægten går I videre langs skovstierne til Ekkodalen, som er en smuk sprækkedal formet i istiden - og her skal I selvfølgelig prøve ekkoet. Der er af og til konkurrence i "ekko-sætninger". En af vinderne har været dette spørgsmål: "Hvad kan man se på en ko, der flyver?". Og det begavede ekko svarede tilbage med "yver-yver". Lav jeres egen klassekonkurrence om den bedste ekkosætning!

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 08:30 hvor I køres til Bornholmertårnet. Efter rundvisningen som varer ca. 2 timer, går I selv til Dueodde hvor I hentes igen kl. 13.00. Fra Svaneke går turen til Rytterknægten hvor I vandrer til Ekkodalen, og her vil bussen vente på jer og sørge for at I er hjemme på lejrskolestedet kl. 17.00.

Hvad er prisen for turen: 126 kr. pr. pers. (heraf udgør moms kr. 25).

Hvad indeholder prisen: 8 timers oplevelser med bus og vandring.

Hvad indeholder prisen ikke: Entré til Bornholmertårnet på 65 kr. Læs eventuelt mere om priserne for egen bus ved at trykke her.