Bustur - Døndalen & Rundkirke

Døndalen sprækkedal

Døndalen sprækkedal

Helligdomsklipperne byder på smuk natur og sjov historie

Helligdomsklipperne byder på smuk natur og sjov historie

Udsigten fra en bådtur med M/S Thor

Udsigten fra en bådtur med M/S Thor

Gudhjem er en hyggelig bjerby

Gudhjem er en hyggelig bjerby

Døndalen er en af Bornholms populære sprækkedale, som er formet i istiden. I modsætning til andre sprækkedale, er Døndalen formet ved at grundfjeldet er sunket under det omgivende terræn, som en gravsænkning. Døndalen er allermest kendt for Danmarks største vandfald med et fald på op mod 20 meter. Døndalen er beliggende i et naturskønt område, med mange sjældne planter, som ellers ikke vokser i Danmark. Døndalen har nogle skønne stier, som I kan følge cirka 400 meter hen til Helligdomsklipperne.

Helligdomsklipperne er et smukt klippeparti ved Rø. Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde, som man mente havde sit udløb i havet netop her. Middelalderen opsøgte bornholmerne den hellige kilde på sankthansaften, da de dengang troede, at kilden havde helbredende kræfter.  I 1900-tallet valfartede danske og udenlandske landskabsmalere til området for at male den skønne klippekyst ved Helligdomsklipperne. Helligdomsklipperne rummer også to grotter, kendt som "Den Våde Ovn" og "Den Tørre Ovn". Prøv at gå helt ned til grotterne ved kysten… hold godt øje med grotteedderkopperne, Danmarks største edderkoppeart!

Ved Helligdomsklipperne ligger Bornholms Kunstmuseum, som byder på lokalankret kunst og kunsthåndværk, og blandt andet et fyldigt indtryk af modernismens gennembrud i kunsten. Her er den bornholmske og danske kunsthistorie rigt repræsenteret. På Bornholms Kunstmuseum har man i den moderne arkitektur fået inkorporeret den gamle hellige kilde, som nu flyder gennem hele museet som vandkunst. Museumsbygningen er opført i 1993, og regnes for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur.  I starten af 1900-tallet valfartede den danske malerelite til Bornholm for at portrættere det smukke landskab - og ikke mindst det specielle lys over havet. Fra Helligdomsklipperne kan I vælge at sejle med det stolte skib M/S Thor eller følge kyststien til Gudhjem (6 kilometer), og nyde den smukke panoramaudsigt ud over Østersøen.

Gudhjem er en af Danmarks mest specielle byer, og Danmarks eneste bjergby. Gå en tur rundt i de snoede gader, og oplev den hyggelige stemning i byen. Tag en rask gåtur op til udkigspunktet Bokul, hvor I kan nyde jeres madpakker med en skøn udsigt udover Gudhjem. Byen er bygget op ad en stejl klippeskrænt, og i mange af byens haver findes sydlandske frugter som figen og morbærtræer. På et aftalt tidspunkt vil I blive hentet af jeres bus i Gudhjem, hvorefter I kører til Østerlars Rundkirke.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse med middelalderens korstog og tempelridderne. Det er påvist, at Bornholms rundkirker ligger i samme geografiske mønstre som tempelridderkirker i Sydfrankrig. Tempelridderne skulle have været i besiddelse af nogen af Kristendommens største skatte - f.eks. den hellige gral. Radarundersøgelser viser, at der er et stort menneskeskabt hulrum under kirkegulvet i Østerlars Rundkirke. – Hvorfor må det ikke blive undersøgt?

Hvordan bestiller I ture og aktiviteter?

Jan-Ole's Turisttrafik, vores samarbejdspartner gennem mange år, hjælper gerne med råd og vejledning, således at I får mest muligt ud af jeres ophold på Bornholm. I er meget velkomne til at kontakte Jan-Ole's Turisttrafik:
* Mail: jan-ole@turisttrafik.dk                                                                                                                          
* Telefon: 56 96 50 03 
* Web: www.hasleturisttrafik.dk/lejrskoler