Bustur - Døndalen & Rundkirke

Helligdommen

Udsigten fra M/S Thor

Gudhjem set oppefra

Østerlars Rundkirke

Døndalen er en sprækkedal formet i istiden. Det er også her, at I finder Danmarks største vandfald, ligesom I vil kunne finde mange sjældne planter, som ellers ikke vokser i Danmark. Fra Døndalen går I cirka 400 meter hen til Helligdomsklipperne.

Helligdomsklipperne er det smukke klippeparti ved Rø. For årtusinder siden havde en hellig kilde sit udløb her. Kilden skulle efter sigende have haft en helbredende effekt og tiltrak mennesker fra hele Europa. Prøv at gå helt ned til grotterne ved kysten..hold godt øje med grotteedderkopperne, som er Danmarks største edderkoppeart! 

Ved Helligdomsklipperne ligger Bornholms Kunstmuseum. Her vil I kunne opleve et fantastisk vue gennem den Bornholmske og danske kunsthistorie. I starten af 1900-tallet valfartede den danske malerelite til Bornholm for at portrættere det smukke landskab - og ikke mindst det specielle lys over havet. Fra Helligdomsklipperne kan I vælge at sejle med det stolte skib M/S Thor eller gå langs kysten til Gudhjem (6 kilometer).

Gudhjem har i årtusinder tiltrukket mennesket. Klipperne, havet og det særlige lys skaber en nærmest magisk stemning i denne lille by, som på forunderlig vis er bygget ned over en klippeskrænt. Langs kysten går den gamle redningssti. Oplev fantastiske panoramaudsigter over havet. De mange små velholdte huse, som er bygget i niveauer ned ad den stejle klippeskrænt, giver Gudhjem en helt speciel stemning. Allerede i 1800-tallet valfartede kunst-malere til byen for at opleve det specielle "Gudhjem-lys" ud over horisonten. En af de mest kendte malere, Oluf Høst, har fået sit eget museum i byen - her har I gode muligheder for at se "lyset" og få en kunst-oplevelse ud over det sædvanlige.Det er også i Gudhjem man kan smage skønne røgede sild, herlig chokolade, øens bedste og største softice samt fantastiske karameller der er stærkt vanedannende.
På det aftalte tidspunkt vil I blive afhentet af jeres bus i Gudhjem, hvorefter I kører til Østerlars Rundkirke.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse med Middelalderens korstog og tempelridderne. Det er påvist, at bornholms rundkirker ligger i samme geografiske mønstre som tempelridder kirker i Sydfrankrig. Tempelridderne skulle have været i besiddelse af nogen af Kristendommens største skatte - eksempelvis den hellige gral. Radarundersøgelser viser, at der er et stort menneskabt hulrum under kirkegulvet i Østerlars Rundkirke. Hvorfor må det ikke blive undersøgt? Læs mere om Bornholms tilknytning til tempelridderne ved at trykke her

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 08:30, hvor I returnerer igen kl. 15:30. Ønsker I ikke at besøge Østerlars Rundkirke, er I tilbage på lejrskolestedet kl. 15.00. Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. Bemærk at rækkefølgen på besøgene under jeres tur afhænger af, hvilket af vores lejrskolesteder, som I bor på. Det er gratis for skoleklasser, at besøge Bornholms Kunstmuseum mellem kl. 10.00-12.00

Pris: 92 kr. pr. person (heraf udgør moms kr. 18).

Hvad indeholder prisen: 6-6,5 timers oplevelser med bus/vandring.

Hvad indeholder prisen ikke: Eventuel sejlads med M/S Thor (50 kr. pr. person) og éntre til  Østerlars Rundkirke (10 kr. pr. person).

Hvad skal I være opmærksomme på: Turens rute er fastlagt på forhånd, hvorfor der desværre ikke er mulighed for ændringer. Hvis I ønsker at lave jeres egen rute og program, anbefaler vi, at I lejer jeres egen bus. Læs eventuelt mere om priserne for egen bus ved at trykke her.