Bustur - NaturBornholm

Helligdomsklipperne ved Rø

Helligdomsklipperne ved Rø

Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum

Østerlars Rundkirke

Østerlars Rundkirke

Mød en dinosaur på NaturBornholm

Mød en dinosaur på NaturBornholm

Helligdomsklipperne er et smukt klippeparti ved Rø. Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde, som man mente havde sit udløb i havet netop her. Middelalderen opsøgte bornholmerne den hellige kilde på sankthansaften, da de dengang troede, at kilden havde helbredende kræfter.  I 1900-tallet valfartede danske og udenlandske landskabsmalere til området for at male den skønne klippekyst ved Helligdomsklipperne. Helligdomsklipperne rummer også to grotter, kendt som "Den Våde Ovn" og "Den Tørre Ovn". Prøv at gå helt ned til grotterne ved kysten… hold godt øje med grotteedderkopperne, Danmarks største edderkoppeart!

Ved Helligdomsklipperne ligger Bornholms Kunstmuseum, som byder på lokalankret kunst og kunsthåndværk, og blandt andet et fyldigt indtryk af modernismens gennembrud i kunsten. Her er den bornholmske og danske kunsthistorie rigt repræsenteret. På Bornholms Kunstmuseum har man i den moderne arkitektur fået inkorporeret den gamle hellige kilde, som nu flyder gennem hele museet som vandkunst. Museumsbygningen er opført i 1993, og regnes for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur.  I starten af 1900-tallet valfartede den danske malerelite til Bornholm for at portrættere det smukke landskab - og ikke mindst det specielle lys over havet.

Gudhjem er en af Danmarks mest specielle byer, og Danmarks eneste bjergby. Gå en tur rundt i de snoede gader, og oplev den hyggelige stemning i byen. Tag en rask gåtur op til udkigspunktet Bokul, hvor I kan nyde jeres madpakker med en skøn udsigt udover Gudhjem. Byen er bygget op ad en stejl klippeskrænt, og i mange af byens haver findes sydlandske frugter som figen og morbærtræer.På et aftalt tidspunkt vil I blive hentet af jeres bus i Gudhjem, hvorefter I kører til Østerlars Rundkirke.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse med middelalderens korstog og tempelridderne. Det er påvist, at Bornholms rundkirker ligger i samme geografiske mønstre som tempelridderkirker i Sydfrankrig. Tempelridderne skulle have været i besiddelse af nogen af Kristendommens største skatte - f.eks. den hellige gral. Radarundersøgelser viser, at der er et stort menneskeskabt hulrum under kirkegulvet i Østerlars Rundkirke. Hvorfor må det ikke blive undersøgt?

NaturBornholm er et videnspædagogisk aktivitets- og oplevelsescenter, der viser Bornholms skabelse. For millioner af år siden opstod Bornholm i et inferno af rødglødende lava. I skal opleve Bornholms udvikling fra lavaø til den frodige og grønne solskins ø, som vi kender i dag. For millioner af år siden var Bornholm også beboet af dinosaurer - f.eks. sauropoden, som med en længde på op til 40 meter er det største dyr, som har levet på Jorden. NaturBornholm ligger på den Fennoskandiske Randzone, hvilket betyder, at I kan stå med det ene ben på det skandinaviske grundfjeld, og det andet ben på det 1,2 millioner år yngre europæiske lavland. Start turen med at føre eleverne igennem den bornholmske istid, hvor I kan mærke kulden fra isen, og frem til et subtropisk klima. Bliv gennemrystet af jordskælv, se om I kan finde en dinosaur, og prøv de mange aktiviteter.

På NaturBornholm har I mulighed for at omsætte skolebøgernes geologi, biologi samt matematik til sjove oplevelser. Under besøget vil en dygtig guide fra NaturBornholm vise jer rundt, så I får det bedst mulige udbytte af besøget.

Hvordan bestiller I ture og aktiviteter?

Jan-Ole's Turisttrafik, vores samarbejdspartner gennem mange år, hjælper gerne med råd og vejledning, således at I får mest muligt ud af jeres ophold på Bornholm. I er meget velkomne til at kontakte Jan-Ole's Turisttrafik:
* Mail: jan-ole@turisttrafik.dk                                                                                                                          
* Telefon: 56 96 50 03 
* Web: www.hasleturisttrafik.dk/lejrskoler