Nexø

  • Røgeri
  • Klipper
  • Flot natur
  • Spændende museer
  • Hyggeligt byliv
  • Rokkesten

Nexø - en hyggelig handelsby

Nexø har de seneste år gennemgået en spændende udvikling fra fiskeriby til moderne handelsby. Udviklingen har for alvor været med til at få turisternes øjne op for den hyggelige by. I Nexø kan du nyde alt det bedste, som Bornholm har at byde på: Handelsliv, kunsthåndværkere, restauranter - og så er byen omgivet af en skøn natur, så du er tæt på strand, skov, sprækkedale og klipper.

Sandstranden på Balka, som ligger i forlængelse af Nexø, er selvfølgelig et "must" at besøge, hvis du har børn med på ferien. Stranden byder på kridhvidt sand, lav vanddybde og blåt hav, så langt øjet rækker. Men der er også masser af andre oplevelser i Nexø - og området omkring byen.

Nexøs fortid som fiskeriby kan du opleve på byens museum, som ligger mindre end 100 meter fra de flotte ferielejligheder på Nexø Havnefront. På museet kan du også høre om de dramatiske dage i maj 1945. Mens resten af Danmark fejrede befrielsen, blev Nexø bombet af russiske fly. Den tyske kommandant på Bornholm ville således kun overgive sig til engelske eller amerikanske tropper, men i det storpolitiske spil turde englænderne og amerikanerne ikke provokere russerne ved at komme så langt mod øst. Derfor bombede de russiske fly Nexø, og først da store dele af byen lå i ruiner, overgav den tyske kommandant sig. Fyldt med spændende oplevelser på Nexø Museum, kan du gå videre til Torvet, hvor der er cafeer og spændende butikker med brugskunst og tøj. I Nexø Herremagasin shopper du flot herretøj - og i Gutemensch får du de hotteste mærker fra hele verden til både piger og drenge. I Upstairs er der smart tøj til pigerne. Besøg også Fashion-Resales, hvor du kan købe genbrugs-designertøj til attraktive priser. I butikken HOLMER finder du masser af bornholmske lækkerier indenfor såvel mad som design - eksempelvis Bornholmer Donut'en, som er en frisklavet donut af bornholmske råvarer. Bliver det meget bedre? Er du på jagt efter spisesteder i Nexø, skal du læse med længere nede på denne side. 

5 ting du skal opleve i Nexø

1. Martin Andersen Nexø Museet

Hvis du er interesseret i litteratur, så er Martin Andersen Nexø Museet et "must" at besøge, når du holder ferie i Nexø. Forfatterens barndomshjem er indrettet som museum - og derfra kan du følge den 6,6 kilometer lange digterrute, der tager dig forbi de smukke steder i Nexø, som Martin Andersen Nexø brugte som inspiration i sine værker som ex Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn.

2. De dramatiske Paradisbakker 

Kun 3 kilometer fra Nexø finder du Paradisbakkerne. Paradisbakkerne byder på en eventyragtig natur med klippelandskaber, små sprækkedale og vandreblokke fra istiden. Sørg for at binde snørebåndene godt, inden du tager hjemmefra, for som navnet antyder, er Paradisbakkerne et meget kuperet område. I Paradisbakkerne kan du se en af Bornholms syv borge, Gammelborg, og en af Bornholms største rokkestene. Prøv at se, om du kan få den tonstunge sten til at rokke sig ved blot en let berøring. Paradisbakkerne er også et populært område for mountainbikes.

3. Det Bornholmske Jernbanemuseum

Engang var det lokomotiver, der fragtede bornholmerne rundt på øen. Det er efterhånden mange år siden, men flere steder på øen, kan du fortsat se levn fra de gamle jernbaner - eksempelvis er cykelstien fra Nexø til den skønne sandstrand Balka anlagt på den gamle jernbanestrækning. På det Bornholmske Jernbanemuseum oplever du, hvordan det var fra 1900 til 1968, hvor lokomotiverne kørte fra blandt andet Nexø til Rønne.  

4. Markedsdage på Skippertorvet 

Bornholm er kendt for sine hyggelige kræmmermarkeder. Markedet i Nexø er ingen undtagelse. Pak pengebogen med småmønter og kig rundt i de mange boder med brugskunst og andre finurlige ting og sager. Lyt til livemusikken, mens du laver en god handel. På de bornholmske kræmmermarkeder kan du gøre masser af gode fund til billige penge. 

5. Sommerfugleparken i Nexø

Sommerfugleparken i Nexø er en tropisk og anderledes oplevelse med mere end 1.000 sommerfugle og massevis af eksotiske planter, blomster og træer. Temperaturen i parken er altid 27 grader. Du kan hoppe med på en af de guidede ture, og opleve de mange skønne sommerfugle - eller du kan gå rundt i parken, og nyde de mange forskellige indtryk på egen hånd. Papegøjer og andre tropiske fugle holder også til i sommerfugleparken. Ligeledes kan du opleve vandfald og en sø med tropiske fiskearter.

Restauranter i Nexø

Du skal ikke lede længe, før du finder indbydende restauranter i Nexø.

Pizza Deli
I Toldboldgade på vej ned mod haven fra torvet, ligger Pizza Deli. Her forenes italienske og bornholmske råvarer i fornemmeste stil, i form af sprøde pizzaer. Er du mere til pasta, byder menukortet også på det. Tag maden med hjem i din ferielejlighed, eller find en bænk nede på havnen, og nyd din gourmetpizza eller pasta til udsigten af hav.

H8
Apropos havnen, så skal du huske at lægge vejen forbi Gourmetcaféen H8. Her er rammerne for et hyggeligt måltid skabt, og venter kun på at blive udfyldt af dig. Maden er simpel og ærlig, og går særdeles godt i hånd med et glas vin eller en af de spændende frisklavede juice'er.

Guldbønnen
Når du trænger til en god kop kaffe, eller er blevet frokostsulten efter smørrebrød, skal du besøge Café Guldbønnen, som ligger mindre end 50 meter fra de flotte ferielejligheder på Nexø Havnefront.

Nexø Gamle Røgeri
I Nexø kan du opleve en af Danmarks ældste røgerier: Nexø Gamle Røgeri. Prøv den klassiske røgede sild eller signaturretten Sol Over Gudhjem. Nyd den på terrassen med havudsigt i selskab med en kold lokalproduceret øl. Du kan også gå på opdagelse i delikatesseafdelingen og købe røgvarer med dig hjem. På Nexø Røgeri får du en autentisk, bornholmsk røgerioplevelse - og til et meget attraktivt prisniveau. 

Sagn, sandsten og Svanekegranit 

Sagnet om Fandens hat
Lidt udenfor Nexø ligger Bodils Kirke. Sagnet fortæller, at en præst engang flygtede fra Fanden selv. Præsten nåede netop indenfor på kirkens område, før Fandens lange fingre fik fat i præsten. Dét gjorde eftersigende Fanden så rasende, at han smed sin hat efter præsten. Han ramte dog forbi, og hatten borede sig ind i kirketårnet ud mod vejen, hvor du den dag i dag stadig kan se den kilet ind i den hvidkalkede væg. Om historien er sand eller ej, er svært at sige, men rigtigt er det, at der sidder en uforklarlig sten på kirkemuren, som ligner en hat...og det er også rigtigt, at Bodils Kirke er en flot kirke, som er et besøg værd.

Stenbrud og sandsten
Lige udenfor Nexø centrum ligger Frederiks Stenbrud, hvor der i 1700'tallet blev brudt efter sandsten. Lidt nord for stenbruddet kan du opleve skillelinjen mellem Nexøsandstenen og den hårdere granittype Svanekegranit. Der er cirka 1,2 milliarder års forskel i alder mellem de to granittyper. Prøv at stå med et ben i hver zone og mærk historiens vingesus. I Martin Andersen Nexøs novelle "Barndommens kyst", fortæller forfatteren om dette særlige naturområde. I dag er stenbruddet fyldt med vand og udgør en glimrende fiskesø, hvor du kan fange ørreder, sandart og aborrer. Sæt dig på en bænk og nyd det skønne område og havudsigten.

Svenske Havn - Et hemmeligt paradis for vandhunde

Hvis du følger vejen fra Nexø mod Svaneke, møder du efter cirka 3,5 kilometer en grusvej til højre. Kører du ned ad denne, bliver du ført ned til et sandt lille paradis for alle, der elsker at bade fra klipperne. Svenske Havn er en nærmest ukendt attraktion, som næsten kun de lokale bornholmere kender. Bornholmerne kommer for at bade i det klare vand og sole sig på klipperne - og du er også meget velkommen som gæst. Svenske Havn har haft sit navn i århundreder. Dels fordi svenske fiskefartøjer landede deres fangster her i i 1500-tallet, men også fordi svenske tropper invaderede Nexø-området i 1600-tallet med en landgang netop fra Svenske Havn. 

Vær aktiv i Nexø - eller gør et godt køb

Værftet - Skatecenter og legeland
Hvis du har børn med på ferien, så vil de elske at besøge Værftet i Nexø. Det gamle skibsværft er således omdannet til et skønt oplevelsescenter for hele familien. Der findes både et legeland for de mindste, et skatecenter for de modige, og en café, når der skal holdes en velfortjent pause. 

Nexø Golfklub
Nexø Golfklub holder til på Dueodde Golfbane. Her kan du købe greenfee's, leje trolleys, buggys og andet golfudstyr. Nyd synet af den smukke natur, imens du spiller golf. Dueodde Golfbane er selvfølgelig nøje inkorporeret i det bornholmske landskab og minder med sine mange søer om en sea-side-bane. 

Mountainbike i Nexø og omegn
Der er rig mulighed for at få brugt din mountainbike i Nexø. Kun 3 kilometer fra byen ligger Paradisbakkerne, der byder på smuk skov med vilde klippeformationer, kløfter og et vidtforgrenet net af stier. Der er ikke nogle optegnede ruter, men skoven er alligevel meget populær for mountainbikes. Du kan med fordel rådføre dig med en lokal eller hyre en MTB-guide, så du er sikker på, at du cykler ad de bedst egnede stier. Paradisbakkerne er et privatskovområde, så du skal være opmærksom på særlige regler.

Du kan også hoppe op på din MTB og sætte kursen mod Dueodde. På vejen dertil vil du blive ført gennem mange grønne skovområder og den hyggelige by Snogebæk. På Dueodde venter dig et stort skovområde med sandbakker og klitlandskaber, hvor du kan få timevis af sjov til at gå på din mountainbike. 

Besøg Klunserkongen i Nexø
Er du til genbrug? Så besøg butikken Klunserkongen, som ligger på Nexø Havn. Her finder du alt fra bøger, antikviteter, lamper til tøj til fordelagtige priser.

Ferie i Nexø
Glæd dig til en skøn ferie i Nexø, hvor du kan bo i de flotte lejligheder på Nexø Havnefront eller i de moderne Nexø Husbåde.

+45 56 95 85 66
info@teambornholm.dk

Ring eller skriv til os nu og få gode tips til skønne feriedage på Bornholm. 

Fandt du ikke, hvad du søgte?

Så ring til os:

Mandag - Torsdag: Kl. 09.00 - 16.00
Fredag: Kl. 09.00 - 15.30
Lørdag - Søndag: Adgang til vagttelefon
Vi besvarer telefonen i åbningstiden, men har du akut brug for hjælp, kan du altid komme videre til vores vagttelefon.

+45 56 95 85 66

info@teambornholm.dk

Du får den bedste pris
Hos os bestiller du direkte på feriestedet. Dét sikrer dig den bedste pris – og vores priser inkluderer altid rengøring, strømforbrug samt gratis sygdomsafbestillingsforsikring. Vi har således ingen ”skjulte” tillæg.

Fortrydelsesret
Du kan tilkøbe en Fortrydelsesret, som giver dig mulighed for at afbestille uden omkostninger.

Fly- og færgebilletter
Vi hjælper dig gratis med at bestille dine fly- og færgebilletter.

Valgfri ankomstdag
På næsten alle vores feriesteder har du mulighed for at ankomme og afrejse på alle ugedage, og du behøver ikke at bestille hele uger.