Hotel Hammersø i Sandvig - Historien
Siden 1906 har der været drevet hotel på stedet, hvor Hotel Hammersø ligger i dag. Allinge-Sandvig var således første rejsemål, da Bornholm blev opdaget som feriested i starten af 1900-tallet. Den maleriske kombination af knejsende klipper og kridhvidt sand i små sand-laguner virkede som en magnet på det danske og tyske borgerskab - eksempelvis den tyske Kejser Wilhelm, som i juni 1914 var på vej til Bornholm. Som bekendt kom der imidlertid uro mellem de europæiske lande i juni 1914, og Kejser Wilhelm valgte at afbryde sin ferie for i stedet at indlede forberedelserne til 1. verdenskrig. Det blev en beslutning, som står i voldsom kontrast til at holde ferie i den idylliske, fredfyldte og smukke natur ved Allinge-Sandvig. Verden havde været en helt anden den dag i dag, hvis Kejser Vilhelm havde prioriteret sin ferie i stedet for at øge spændingerne, som udløste 1. verdenskrig.
Kejser Wilhelm
Om Kejser Wilhelm skulle have boet på Hotel Hammersø, melder historiebøgerne ikke noget om, men sikkert er det, at også 2. verdenskrig fik stor betydning for Hotel Hammersø. I 1942 overtog den unge musiker Magnus Kjær hotellet. Magnus Kjær havde arbejdet hårdt for at skaffe pengene til købet. Om dagen arbejdede Magnus som frisør, mens han om aftenen spillede musik og underholdt på hotellerne i Sandvig-området. Efter overtagelsen af hotellet koncentrerede Magnus Kjær og hans kone Karen sig imidlertid udelukkende om hoteldriften, og trods de svære forhold under 2. verdenskrig gik det godt.
Tyske tropper
I løbet af 1944 beslaglagde tyske tropper imidlertid Hotel Hammersø, og hotellet blev brugt som felt-lazarat for sårede tyske soldater fra østfronten. Det var en hård tid for de ellers flotte hotelbygninger, som blev kraftigt nedslidt. I maj 1945 blev Danmark befriet. Befrielsen omfattede imidlertid ikke Bornholm, der i stedet blev besat af russiske tropper.
Russerne kommer
De russiske tropper beslaglagde straks de bedst beliggende hoteller på Bornholm - herunder Hotel Hammersø. I perioden frem til 1946, hvor de russiske tropper gav Bornholm tilbage til Danmark, var Hotel Hammersø derfor kommandocentral for russiske officerer. I området omkring Hotel Hammersø og Sandvig kan du stadig finde spor fra russiske skyttegrave. Til at starte med havde russerne således ikke tænkt sig at forlade Bornholm og forberedte sig på, at de med magt ville fastholde Bornholm, hvis russernes ellers allierede, englænderne og amerikanerne, skulle finde på at kræve Bornholm tilbage til Danmark.
Marshall-hjælp
Da Magnus Kjær fik sit hotel tilbage i slutningen af 1946, var hotellet i en sørgelig tilstand. Men med Marshall-hjælp fra USA og en kæmpe indsats fra Karen og Magnus Kjær blev hotellet sat i flot stand igen. Renoveringen er løbende fortsat siden da, og i dag er det Nina Kjær, datter til Karen og Magnus Kjær, som driver Hotel Hammersø sammen med sin mand Birger.
I receptionen kan du også møde tredje generation, Ninette Kjær, som står klar til at byde dig velkommen til skønne feriedage i et af Bornholms smukkeste naturområder.
Bestil nu
Bestil din ferie på Hotel Hammersø ved at indtaste din ønskede ankomstdato i bestillingsboksen øverst på siden - eller ring til os nu på 56 95 85 66, så giver vi dig gerne gode idéer til skønne feriedage på Bornholm.