Bornholms museer

Oplev det flotte ovenlys på Bornholms Kunstmuseum

Oplev det flotte ovenlys på Bornholms Kunstmuseum

Besøg Erichsens Gård i Rønne - en del af Bornholms museum

Besøg Erichsens Gård i Rønne - en del af Bornholms museum

Hjorths Fabrik er et levende museum, hvor du kan bevidne skabelsen af Bornholmsk keramik

Hjorths Fabrik er et levende museum, hvor du kan bevidne skabelsen af Bornholmsk keramik

Bornholms museum har nogle helt særlige tilbud til lejrskoleklasser. Selve entreen til museerne er gratis, så I skal kun betale for rundvisningen med jeres dygtige museumsformidler. Måske har I nogle timer til rådighed om fredagen, som oftest er hjemrejsedag. Tilbuddene kan selvfølgelig også benyttes på andre dage i lejrskoleugen. og kan bestilles direkte ved henvendelse til Skoletjenesten på Bornholms museum:

 

1. Highlights fra Bornholms Historie

Hvor: Bornholms Museum, Sct. Mortens Gade i Rønne
Varighed: Cirka 1 time

Bornholms Museum fantastiske samlinger repræsenterer 10.000 års historie. - En helt anden historie end den rigsdanske. Placeringen i Østersøen betyder, at øen konstant har været under påvirkning fra alle sider af mange kulturer. Den arkæologiske samling er i dag en af landets rigeste: mellem 30 og 50 % af landets Danefæ findes på øen, og ikke mindst de berømte guldgubber er et fantastisk højdepunkt. Omvisningen giver desuden smagsprøver på arkæologernes seneste fund, som endnu ikke er kommet bag glas. Men ikke kun arkæologien er særlig på Bornholm. I historisk tid har øen været centrum for dramatiske begivenheder. I 1658 var øen svensk indtil bornholmske oprørere dræbte den svenske kommandant og gav øen tilbage til den danske konge. Også 2. verdenskrig fik et helt andet forløb end resten af Danmark og Norden.

 

2. Bornholm i 2. verdenskrig

Hvor: Bornholms Museum, Sct. Mortens Gade i Rønne
Varighed: Cirka 1 time

Bornholms placering i Østersøen mellem venner og fjender har budt på utallige krige og militære konfrontationer på øen. Med udgangspunkt i 10.000 års krigshistorie, startende fra øens første beboere til den kolde krig, venter der jer en spændende oplevelse. Undervejs bliver ikke mindst de mange borge, Bornholm er jo borgenes ø, og opgøret med svenskerne om tilhørsforholdet i 1600-tallet belyst. 2.verdenskrig er en historie for sig, for mens resten af Danmark fejrede befrielsen, så bombedes Bornholm af russerne og derefter fulgte et års sovjetisk besættelse, og usikkerhed om hvilken side af jerntæppet øen skulle tilhøre.

 

3. 13-årige Boye's oplevelser under bombardementet af Rønne 7. maj 1945

Hvor: Bornholms Museum, Sct. Mortens Gade i Rønne
Varighed: Cirka 1 - 1½ time

En kombineret museums-/bytur, hvor I følger drengen Boye og hans oplevelser d. 7. maj – fuldtræfferen på Ll. Torv, beskyttelsesrummet, det udbombede hus og evakueringen. Undervejs ser vi på gamle fotos og sammenligner steder fra dengang og nu. Boye er i dag 80 år og bor ved Århus.

 

4. Bornholm i den Kolde Krig

Hvor: Bornholms Museum, Sct. Mortensgade i Rønne
Varighed: Cirka 1 time

Besøg i ny udstilling om dengang Bornholm lå lige op ad fjenden! Om frygt for ny krig, invasion og atomkrig. Mange polakker og folk fra Østtyskland flygtede via Bornholm. Hør om den unge mand, der flygtede i en gummibåd, eller den unge polak der stjal et MIG-jægerfly og nødlandede på Bornholm. Turen omfatter også historier om øget velstand og velfærd – bl.a. ungdomskultur.

 

5. Haven på Erichsens Gård

Hvor: Erichsens Gård, Laksegade i Rønne
Varighed: Cirka 1 time

Erichsens Gård i Laksegade 7 i Rønne er en del af Bornholms Museum. ”Gården” er vel nok Rønnes bedst bevarede borgerhus. Gården fremstår i dag som et minde over et borgerligt kunst- og naturinteresseret miljø, der i dag er forsvundet. Haven er virkelig i sig selv en kulturhistorisk perle, som er værd at passe på, opleve og nyde! Den dag i dag står Thomas Erichsens have, som han udformede den i midten af 1800-tallet. Hans barnebarn Eva Drachmann beskriver hans store interesse for botanik således: ”I morfars have fandtes mangfoldige blomster, indenlandske og udenlandske.”

 

6. Hjorths Keramikfabrik

Hvor: Hjorths Keramikfabrik, Krystalgade i Rønne
Varighed: Cirka 1 time

I årtier var Hjorths en af de førende keramiske fabrikker i Danmark. I dag er den en af de eneste tilbage. Få den fantastiske historie om fabrikken og familien Hjorth, og følg processen fra ler til den færdige keramik på butikshylden. - En proces der stort set ser ud som for 150 år siden. I får en tur gennem det fredede bygningsanlæg, et unikt stykke design- og industrihistorie. Hjorths Fabrik var førende inden for keramikken i generationer, og på fabrikken udviklede man bl.a. de i dag så kendte apotekerkrukker, som stod på hylderne overalt i landet. Besøget starter og slutter i den originale butik, hvor et bredt udvalg af både traditionelle og helt nye unika varer præsenteres.

 

7. Landbrugsmuseet Melstedgård

Hvor: Melstedgård, Melstedvej i Gudhjem
Varighed: Cirka 1 – 1½ time

”En dag i en karl og piges liv” guidet tur rundt på gården. En fortælling om livet på landet anno ca. 1860erne. Med udgangspunkt i datidens liv og dagligdag, snakker og diskuterer forholdende for bl.a. karlene og pigerne. Hvordan var en arbejdsdag? Hvad spiste de? Hvornår havde de fri? Hvordan boede de? Vi skal rundt i både hverdags- og de fine stuer, i stalden til dyrene og en tur i marken.

Hvordan bestiller I ture og aktiviteter?

Jan-Ole's Turisttrafik, vores samarbejdspartner gennem mange år, hjælper gerne med råd og vejledning, således at I får mest muligt ud af jeres ophold på Bornholm. I er meget velkomne til at kontakte Jan-Ole's Turisttrafik:
* Mail: jan-ole@turisttrafik.dk                                                                                                                          
* Telefon: 56 96 50 03 
* Web: www.hasleturisttrafik.dk/lejrskoler